Vanhan Puhoksen ympäristön kehittämissuunnitelma ja sen toteutus

Olemme olleet mukana mielenkiintoisessa kehittämisprojektissa, kun Kiteen kaupunki tilasi Virena Ky:ltä Puhoksen ympäristön kehittämissuunnitelman ja me yhdistyksenä olemme olleet siinä aktiivisesti mukana alusta alkaen. Kehittämissuunnitelmaluonnos on nähtävässä täältä.

Kehittämissuunnitelman tekijä Virpi Pakarinen kuvaa suunnitelmaa näin:

Kyseessä on Vanhan Puhoksen ympäristön kehittämissuunnitelma, joka sisältää yleissuunnitelman,  aluesuunnitelman ja ylläpitosuunnitelman mahdollisesti istutettavan ja raivattavan kasvillisuuden osalta. Suunnitelma toimii jatkosuunnittelun pohjana ja keskeisiä kunnostustoimenpiteitä ohjaavana työkaluna. Tämä on siis rakennetasoinen luonnos (kulkuväylät, turvallisuus, osien yhteensovittaminen ja visuaalinen kokonaisuus, opastus), josta voivat alueen asukkaat ja kuka tahansa vihersuunnittelija lähteä muokkaamaan kaikille parhaiten soveltuvaa kokonaisuutta.

Vastuunjako kehittämissuunnitelman tekemisessä on mennyt tällä tavalla:

 

  1. Vanhan Puhoksen ympäristön kehittämissuunnitelman teettäminen kuuluu alueen maanomistajan eli Kiteen kaupungin vastuulle. Kiteen kaupungin tekninen keskus on varannut suunnitelman laatimista varten määrärahan vuoden 2021 talousarvioon ja suunnitelma laaditaan yhteistyössä kaikkien alueen toimijoiden kanssa.
  2. Kehittämissuunnitelman laatii teknisen keskuksen toimeksiannosta Virena Ky
  3. Alueen toimijoiden yhteistyötä koordinoi Puhoksen kehittämisyhdistys.
  4. Suunnitelma valmistuu syksyn 2021 aikana. Aiemmin vastaava kehittämissuunnitelma on jo laadittu Kesälahden pitäjään ja suunnitelman valmistuttua Puhoksen ja Kesälahden taajamien kehittämistarpeet on selvitetty tasavertaisesti.

 

Suunnitelmaan kerättiin ideoita kyselyllä ja sen lisäksi ääneen pääsi muun muasssa suunnitelmaluonnoksen esittelytilaisuudessa. Sen lisäksi Virpi on mielellään ottanut vastaan ajatuksia ja ideoita muun muassa sähköpostitse. Meidän yhdistys on välittänyt tietoa alueen muille asukkaille sähköpostitiedotteilla. Nyt suunnitelma alkaa olla valmis ja siirrytään toteutusvaiheeseen.


Miten tästä eteenpäin? Miten suunnitelma saadaan toteutukseen?


Meidän yhdistys lupasi ottaa vastuun suunnitelman toteuttamisen koordinoinnista. Se ei tarkoita sitä, että me toteutamme sen yksin vaan tästä alkaa nyt vahva ja toimiva paikallisten asukkaiden, yhdistysten ja kaupungin yhteistyö. Motivaatiota löytyy ja vaikuttaa siltä, että meillä on yhteinen sävel ja näkemys, miltä Puhoksen halutaan näyttävän. Varmasti erilaisia mielipiteitäkin löytyy, mutta yritetään löytää niihin sopiva kompromissi.


Toteutuksen suunnittelu aloitettiin pitämällä Puhos-kävely, jossa käppäilimme noin 20 osallistujan voimin pitkin Vanhaa Puhosta ja listasimme tärkeimpiä toimenpiteitä, mitkä tulisi olla ensi kesänä tehtynä. Raivausta ja siistimistä pääsemme tekemään paljon, lisäksi opaskylttejä ja -tolppia tulee laittaa paikoilleen. Leikkipuistoon on saatu rahoitus ja se yhdessä perinnepuutarhan kanssa tulee muodostamaan Puhoskartanon puiston. Alueelle haaveilemme vähintään kahviota ensi kesäksi, vaikka ravintola-ajatus pyöri monien mielessä. Pidämme kuitenkin mielessä, että kehitystyössä on kyseessä maraton (jopa ultrajuoksu) eikä 100 metrin juoksu, joten meillä ei ole tässä mikään kiire tai hätä. Kaikki kehitysaskeleet ovat hyviä ja tukevat toisiaan.


Kun saamme käsiimme kehittämissuunnitelman viimeisen version, käymme sen läpi alueen toimijoiden kanssa. Sitten se lähtee kaupungin tekniselle lautakunnalle hyväksyttäväksi.


Tämän jälkeen teemme kaupungille toimenpidesuunnitelmaesityksen ensi vuodelle. Listaamme siihen kehitystoimenpiteet, kuka / ketkä ne tekee ja milloin. Tämän pitäisi valmistua syyskuun loppuun - lokakuun alkupuolelle mennessä. 


Ajatuksemme on, että meillä on ensi vuoden toukokuussa talkooviikko, missä pyöräytämme urakalla alueen uuteen uskoon. Paljon väkeä, hyvin suunniteltu ja koordinoitu urakka, hyvät talkooeväät, niin syntyy tulosta. Kesäkuussa 2022 voisimme pitää Puhoksen kesän avaus -tapahtuman, jolloin alue näyttäytyy hieman erilaisena kuin vielä vuosi sitten.