Puhoksen kesä päättyy venetsialaisiin ja myllyn tarinoihin - Vanhan Puhoksen alueella vieraili kesän aikana 8000 kävijää

Kiteen Puhos on kesän 2022 aikana noussut suosituksi vierailukohteeksi ja arvion mukaan alueella vieraili kesällä noin 8000 kävijää. Lukemaan on huomioitu myös yleisötapahtumien, kuten Puhoskartanon puistokonsertin, perinnepäivien ja Vanhan Puhoksen juhannuksen kävijät.

Ennen kesää alueelle valmistui Puhoskartanon leikkipuisto, jonka toteutuksesta vastasi Puhoksen kehittämisyhdistys ry yhdessä Kiteen kaupungin kanssa. Leikkipuiston rakentamista rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahasto. Lisäksi Myllyniemen uimapaikka otettiin kesällä käyttöön toden teolla ja alueelle toteutettiin Vanhan Puhoksen historiasta kertovia tarinatauluja. 


"Leikkipuistossa on ollut heti sen valmistumisesta lähtien paljon kävijöitä ja vieraskirjan palautteet ovat lämmittäneet kovasti mieltä. Puistossa on näkynyt paljon alueella asuvia, mutta myös kesäasukkaita ja ohikulkijoita. Voimme todeta, että leikkipuisto ja uimapaikka ovat löytänyt paikkansa lapsiperheiden käyntikohteina erinomaisesti, mitä tavoittelimmekin. Mukavin palaute on ollut, että täällähän viihtyy koko päivän", kertoo Puhoksen kehittämisyhdistys ry:n puheenjohtaja Kaisu Leinonen


Vanhan Puhoksen palvelutarjonta monipuolistui myös ravintolapalveluilla, kun Puhoksen myllyyn avautui juhannusaattona Myllyravintola Wanha Puhos. Yrittäjä Minna Kaasalainen on tyytyväinen ensimmäiseen kesäänsä Puhoksessa ja suunnitelmia on jo laadittu tulevalle kesälle.


"Tulin myllylle ensimmäisen kerran huhtikuussa ja menetin sille heti sydämeni. Ravintola laitettiin pystyyn nopealla aikataululla, ja kesän mittaan toiminta on vakiintunut ja asiakkaat ovat löytäneet alueelle hyvin. Kiteen kaupungille iso kiitos ripeästä toiminnasta infran rakentamisessa ja järjestämisessä, se ei joka paikassa ole itsestäänselvyys. Suuri kiitos myös kaikille asiakkaille, heitä on ollut Keski-Euroopasta asti. Kesän 2023 suunnitelmia laaditaan jo täyttä päätä", kertoo Minna Kaasalainen.


Myös Puhoksen kehittämisyhdistyksen ajatukset ovat tulevaisuudessa.


"Suunnittelemme tiiviisti marraskuussa järjestettävää Puhoksen valot -tapahtumaa ja kehittämistoimenpiteitä vuodelle 2023. Uusia luontopolkuja ja tapahtumia on ainakin pohdinnassa ensi vuodelle. Toki alueen markkinointia pitää kehittää yhdessä kaupungin kanssa ja ottaa eri kohderyhmät siinä huomioon", taustoittaa Kaisu Leinonen.


Puhoksen kesäkausi päättyy kahtena peräkkäisinä lauantaina ravintolalla järjestettäviin tapahtumiin: venetsialaiset pidetään 27.8. ja kesän päätös lauantaina 3.9., jolloin pääsee kertomaan ja kuuntelemaan Puhoksen myllyn tarinoita. Molemmissa tapahtumissa on elävää musiikkia, ruokaa ja juomaa. Tapahtumat järjestää Myllyravintola Wanha Puhos. Myllyravintola sulkee ovensa tämän kesän osalta 4.9. Leikkipuisto on käytössä talven tuloon asti.