Suomen Vuoden Kylä on 600 asukkaan Puhos Pohjois- Karjalassa – Parhaan kylän voimana toimelias kyläyhteisö



Suomen Vuoden Kylä 2024 ja kunniamaininnan saajat on valittu. Suomen Vuoden Kyläksi 2024 valittiin Kiteellä sijaitseva Puhos. Positiivisesta hulluttelusta kertoo muun muassa se, että kylällä rikottiin ennätyksiä ja ajettiin maailman suurimmalla jääpossujunalla.

Puhos on 600 asukkaan kylä Kiteellä, Pohjois-Karjalassa. Kaunis historiallinen miljöö myllyineen ja  perinnenavetoineen, alueen vieressä soliseva vanha kanava, hienosti varusteltu Puhoskartanon leikkipuisto, matalarantainen uimapaikka, myllyravintola sekä kaunis ympäröivä luonto vesistöineen muodostavat Vanhan Puhoksen, ja Puhoksen sydämenä sykkii Puhoksen koulu, jonka yhteydessä toimii myös päiväkoti. Puhoksessa on viimeisen kolmen vuoden aikana saatu aikaan merkittävä muutos kylän vireydessä ja yhteisöllisyydessä. Keskeinen rooli tämän muutoksen toteuttamisessa on ollut keväällä 2021 perustetulla Puhoksen kehittämisyhdistys ry:llä, joka otti vastuulleen kylän kehittämisen koordinoimisen ja lähti määrätietoisesti taittamaan alueella käynnistynyttä  näivettymis- ja taantumiskehitystä positiivisempaan suuntaan. Kehittämisyhdistyksen toimesta Puhoksen kylää on kehitetty lyhyessä ajassa paljon. Puhokselle on muun muassa rakennettu leikkipuisto ja Mörrimetsä siihen liittyvine laavuineen, hirvitorneineen ja pitkospuiden sekä kehitetty uusi onnistunut Puhoksen Valot -tapahtuma. 

Kylällä ei lannistuttu merkittävän yritystoiminnan eli sahan lopettamisen tai kaupan sulkemisen myötä. Kyläkoulukaan ei ole itsestäänselvyys, sillä kyläläiset ovat vedonneet päättäjiin Puhoksen koulun säilyttämisestä. Valtuusto on tehnyt päätöksensä koulun säilyttämisen puolesta. Päätös oman koulun säilymisestä on mahdollistanut Puhokselle uuden nousun. Kyläyhteisön ja aktiivisen kehittämisen ansiosta Vanhan Puhoksen alueesta on tullut Kiteen suosituin käyntikohde. Sekä vuonna 2022 että 2023 Vanhan Puhoksen alueella vieraili arviolta 11 000 ihmistä ja Puhoksen vanhaan myllyyn perustettu Myllyravintola Wanha Puhos on saanut vankan jalansijan kiteeläisten ”olohuoneena”. Puhoksen yhteisöllisyyden takana ovat niin aktiiviset asukkaat kuin yhdistystoimijatkin. Yhteistyössä yrittäjien ja Kiteen kaupungin kanssa on määrätietoisesti menty kohti yhteisiä tavoitteita. ”Koko kylän yhteen hiileen puhaltaminen ja oikea-aikainen viestintä kylän kehittämistarpeista on selkeyttänyt myös kaupungin roolia ja helpottanut kylän kehittämiseen osallistumista”, kirjoittaa Kiteen tekninen johtaja Kari Siponen kaupungin suosittelukirjeessä Suomen Vuoden Kylä -hakemuksen liitteissä. 
–  Suomen Vuoden Kylä -valintaraati oli vaikuttunut kylän ja kaupungin esimerkillisestä yhteistyöstä. Kylän suunnitelmia ei vastusteta, vaan aletaan yhdessä miettimään yhteistyömahdollisuuksia. Haasteista huolimatta kylä on pystytty pitämään elinvoimaisena, ja kyläkoulun ja päiväkodin säilyttämisen merkitys on hyvä esimerkki muille, toteaa Suomen Vuoden Kylä -raadin ja Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Arto Pirttilahti. 

Puhoksen kehittämisyhdistys ry:n puheenjohtaja Kaisu Leinonen kertoo, että Puhoksen voitto on suuri kunnianosoitus puhoslaisille. Lisäksi voitto on tunnustus kaikille, jotka useiden vastoinkäymisten jälkeen eivät jää murehtimaan asioita, vaan tarttuvat toimeen ja jatkavat hyvää työtä oman kylänsä hyväksi.  
–  Suomen parhaan kylän voima on toimelias kyläyhteisö, mutta viime aikoina nouseva trendi kylällämme on “salapuhoslaisuus”. Meille on muuttanut useita ihmisiä, jotka ovat omien alojensa ehdotonta huippua. He arvostavat omaa rauhaa ja rentoa ilmapiiriä. Omankin kokemukseni mukaan Puhokseen juurtuu nopeasti ja voi vaan todeta: tänne minä kuulun, täällä minä haluan asua. Kumppanuussopimuksiin pohjautuva yhteistyö Kiteen kaupungin kanssa on osoittautunut ensiluokkaiseksi tavaksi toteuttaa kehittämisideoita nopeasti ja kustannustehokkaasti. Tämän toimintamallin haluaisimme leviävän kaikkialle. Menestyksemme ei ole salaisuus. Toisin sanoen, sen saa kopioida, kannustaa Leinonen.